top of page
Search
Sten van Aken

Team Voeding en Diëtetiek


Sinds september 2014 ben ik betrokken bij de Facebook-pagina Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool en plaats ik 2-maal (en later dit jaar 1-maal) per week actuele onderwerpen, voornamelijk omtrent wetenschap, die betrekking hebben op het vakgebied van toekomstige diëtisten.

Ik houd mij voornamelijk bezig het het aanhalen van actueel onderzoek. Voordat het onderzoek aangehaald wordt, word deze eerst gelezen.

Via de proxy van De Haagse Hogeschool heb je toegang tot online (reputabele) journals waar het onderzoek in gepubliceerd is. De links worden niet APA gemaakt, dit in verband met opmaak. Er is wel altijd een directe link naar het abstract van het onderzoek, of indien beschikbaar, het full-tekst onderzoek. Verder heb ik als doel met mijn posts om discussie te bevorderen. Dit doe ik door middel van het stellen van een open vraag na afloop van het presenteren. Mijn feedback over dit jaar samenwerken is te bezichtigen op de bodem van mijn blogbericht. Voorbeelden van onderwerpen in het verleden:

22 september 2014 Afgelopen week was er veel ophef in de media over een onderzoek gepubliceerd in Nature door Israëlische onderzoekers. Zo werd er een link gevonden tussen de zoetstof sacharine en diabetes in muizen en mensen.

Wat vinden jullie van zoetstoffen zoals sacharine? http://news.sciencemag.org/biology/2014/09/artificial-sweeteners-may-contribute-diabetes-controversial-study-finds http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-013-2899-8

24 september 2014 Een recent onderzoek volgde meer dan 100.000 mensen uit 17 landen over een gemiddelde periode van 3 jaar en vond dat wie gemiddeld minder dan 3 g zout per dag tot zich nam een 27% hoger risico had op overlijden of een gebeurtenis zoals een hartaanval of beroerte.

Welke hoeveelheid zout beveel jij iemand aan en waarom vind jij deze hoeveelheid belangrijk? http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889 1 oktober 2014 Op de Hanzehogeschool Groningen is recentelijk onderzoek gedaan naar de voedingsinname van hun eigen Voeding en Diëtetiek studenten. Er werd vergeleken of de studenten voldeden aan de ADH en de Voedselconsumptiepeiling, maar ook of de voedingsinname veranderde tijdens het verloop van de opleiding, met verrassende uitkomsten.

Wat heb jij door meer kennis van voeding veranderd aan je inname? http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=9256516&fileId=S1368980013001237 Reactie student: Samen met de twee andere NAF stagiaires gaan wij ook een onderzoekje oppakken in blok 2! Vorig jaar zijn er eerstejaars opgemeten met de BodPod en dit jaar gaan we die zelfde studenten weer meten om te kijken of de opleiding invloed heeft gehad op hun vet- en vetvrije massa! Erg leuk ook! 6 oktober 2014 Aan Stephan Peters van het Voedingscentrum vragen gesteld namens de opleiding voorafgaand zijn gastcollege in het auditorium. 13 oktober 2014 Nitraatrijke groenten bij de vis? Het opwarmen van spinazie of andijvie? Een afrader op basis van vroegere aanbevelingen van het Voedingscentrum over nitraatrijke groenten, maar nu opgeschort aan de hand van actuele inzichten op het gebied van wetenschap met dank aan Stephan Peters en andere experts (1,2).

Wat vind jij van de nieuwe aanbevelingen van het Voedingscentrum?

1. http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-herziet-adviezen-voor-nitraatinname.aspx

2. http://www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/689.pdf

15 oktober 2014 Een recent onderzoek naar 303 vrouwen en mannen met overgewicht of obesitas vond dat de participanten die kunstmatige zoetstoffen tot zich namen 1.86 kilogram lichaamsgewicht meer verloren over een periode van 12 weken dan de participanten die alléén water dronken.

Wat vind jij van de rol van kunstmatige zoetstoffen in een dieet? http://scitechdaily.com/research-shows-diet-beverages-play-positive-role-weight-loss-program/ (afbeelding) http://onlinelibrary.wiley.com/d…/10.1002/oby.20737/abstract (bijgevoegde link)

20 oktober 2014 Voedselverslaving is een fenomeen waar sommige mensen bij zweren, maar beschrijft de term 'voedselverslaving' daadwerkelijk het verslavingsachtige gedrag wat we mogelijk kunnen observeren in de praktijk? Recentelijk onderzoek zocht dit complexe fenomeen uit en kwam tot merkwaardige aanbevelingen.

Waar denk jij aan bij de term voedselverslaving? http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763414002140 22 oktober 2014 ''De doorsnee consument heeft geen idee en wordt door E-nummers op het verkeerde been gezet'', aldus Fred Brouns van de Universiteit Maastricht volgens Metro. Fred Brouns vindt dat E-nummers niet langer vermeld moeten worden op voedselverpakkingen en onnodige onrust veroorzaken.

Vind jij de vermelding van E-nummers essentieel? http://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/10/stop-met-vermelden-e-nummers-op-voedselverpakkingen 27 oktober 2014 In de praktijk is het mogelijk dat er een moment geobserveerd kan worden waar een cliënt een gewichtsverliesplateau bereikt.

Een recent onderzoek vond dat niet metabolische adaptaties, maar een intermitterend gebrek aan de toewijding van een dieet in veel gevallen de grote reden is waarom we vroegtijdige gewichtsverliesplateaus kunnen observeren in de praktijk.

Hoe benader jij een cliënt die een gewichtsverliesplateau heeft bereikt? http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/07/30/ajcn.113.079822 3 november 2014 Als het aan Wim van Dijk ligt opent hij in de zomer van 2015 de eerste, volledige verpakkingsvrije winkel in Nederland: Bag&Buy.

Wat vinden jullie van dit initiatief? http://www.duurzaamnieuws.nl/eerste-verpakkingsvrije-winkel-van-nederland/http://www.duurzaamnieuws.nl/eerste-verpakkingsvrije-winkel-van-nederland/

5 november 2014 Detoxificatie door voldoende slaap?

Een voorheen onbekend drainagesysteem in de hersenen is door neurowetenschappers van de University of Rochester in beeld gebracht. Het systeem in de hersenen, beschreven als het glymfatische systeem, blijkt een primaire rol te spelen in de afvalverwerking van neurotoxische afvalstoffen dat qua functie lijkt op ons lymfesysteem.

Waarom vind jij voldoende slaap belangrijk? http://www.sciencemag.org/content/342/6156/373 http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120815142042.htm

10 november 2014 Het eten van ontbijt kan sommige helpen met de energieniveaus in de ochtend, maar niet op het gebied van gewichtsverlies lieten 3 recente onderzoeken zien. Het meest geciteerde onderzoek (Dhurandhar EJ 2014) van de 3 had 309 participanten gerandomiseerd in 3 groepen. 1 groep ontbeet voor 10:00 uur, 1 groep niet voor 11:00 uur en 1 groep kreeg alleen de opdracht gezond te eten. Er was na 16 weken nauwelijks gewichtsverschil tussen de 3 groepen.

Waarom kies jij ervoor om te ontbijten? http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/04/ajcn.114.089573.abstract

12 november 2014 Doe mee aan de bewustwordingsactie van het Voedingscentrum tegen onverantwoorde verleidingen. Het Voedingscentrum roept iedereen op om via Facebook en Twitter foto’s van ongewenste voedselverleidingen onderweg tijdens het reizen of winkelen in te sturen, voorzien van ‪#‎verleidmeniet.

Heb jij nog voorbeelden van verleidingen waar je dagelijks mee te maken krijgt? http://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persberichten/nederlanders-ergeren-zich-aan-opdringkassa-s.aspx

17 november 2014 Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben in een prospectieve studie gekeken naar de associatie tussen de inname van plantensterolen uit natuurlijke voedingsmiddelen en het optreden van hart- en vaatziekten. Ruim 35.000 Nederlanders afkomstig van twee verschillende cohorten namen aan deze studie deel die 12,2 jaar lang zijn gevolgd.

Wat denk jij dat het effect is van plantensterolen op het risico van hart- en vaatziekten? http://cpr.sagepub.com/content/early/2014/10/09/2047487314554864.full 23 november 2014 De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) heeft vastgesteld dat het antibioticumgebruik bij landbouwhuisdieren in 2013 verder is afgenomen. De sterkste daling vond plaats in de varkens- en de vleespluimveehouderij. Een positieve ontwikkeling voor de resistentie-problematiek, aldus het SDa.

Wat vind jij dat er nog verbeterd kan worden? http://veeteelt.nl/nieuws/daling-antibioticagebruik-zet-door 26 november 2014 Bewerkt voedsel brengt relatief vaak negatieve associaties met zich mee, maar is dit terecht? Recentelijk onderzoek heeft naar 4 verschillende aspecten gekeken van voedselbewerking. Bewerking kan bijvoorbeeld zorgen voor een hogere nutriëntendichtheid, maar kan ook een bijdrage leveren aan voedselzekerheid en voedselveiligheid.

Op wat voor manier denk jij dat bewerkt voedsel een bijdrage kan leveren aan onze gezondheid?

http://www.foodinsight.org/DontJudgeFoodByItsPackage (afbeelding) http://ajcn.nutrition.org/content/99/6/1525.long (aangehaald onderzoek) 1 december 2014

Het paleolithische dieet of het jager-verzamelaardieet heeft steeds minder grond om zijn claims op de baseren. Eerder onderzoek wees uit dat er granen en peulvruchten op meerdere geografische locaties door Neanderthaler geconsumeerd werden, maar recent onderzoek scheen licht op de consumptie van (niet-menselijke) melk zo vroeg als de Bronstijd.

Wat vind jij van dit soort dieetconcepten?

Direct evidence of milk consumption from ancient human dental calculus.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25429530

Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21187393

10 december 2014

Supplementen met probiotica zouden mogelijk verkoudheden en griepjes weg kunnen houden als we de verkopers mogen geloven. Op veel gezondheidsgebieden zijn echter beperkte aanwijzingen dat probiotica een gunstig effect hebben. Op Foodlog is er recentelijk een overzichtelijk artikel geschreven over probiotica.

Wat is jouw mening over de werkzaamheid van probiotica? http://www.foodlog.nl/artikel/werken-probiotica-de-feiten-op-een-rij/

15 december 2014 Een verhoogd HDL door het drinken van 1 glaasje wijn per dag of een gematigde consumptie van alcoholisch bevattende dranken die beschermen tegen hartinfarcten, een aanname of een met robuuste onderbouwing? Martijn Katan schreef afgelopen zaterdag over de gezondheidseffecten van alcohol.

Wat vind jij van de verschillende gezondheidsclaims van alcohol? http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/514-13-december-2014-op-je-gezondheid.html 18 december 2014 Volgens de onderzoekers van de British Medical Journal geloven de meeste gezondheidsprofessionals dat vet wordt omgezet in energie of warmte, terwijl het de Wet van behoud van massa schendt. Ze kwamen in hun onderzoek tot de conclusie dat bij het verliezen van 10 kilo vetmassa ongeveer 8,4 kilogram werd uitgeademd en de overige 1,6 kilogram via de urine, ontlasting, zweet, adem, tranen en andere lichaamsvloeistoffen verloor.

Wat vind jij van hun bevindingen? http://www.nu.nl/gezondheid/3955750/overtollige-kilos-adem-uit.html (afbeelding) http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7257 (aangehaald onderzoek) 8 januari 2015 Menno Henselmans heeft recentelijk een wetenschappelijk artikel geschreven over alcoholconsumptie.

Hoe zou jij deze tips gebruiken? http://fitzonderfabels.nl/2014/12/22/alcohol/

12 januari 2015 We horen vaak dat de ene niet op zijn eten hoeft te letten en toch slank kan blijven, terwijl de andere elke dag zijn best moet doen om niet te overeten. Zo wordt aangenomen dat sommige groepen geen optimale verbranding hebben. Recent onderzoek scheen licht op deze hypothese met interessante bevindingen.

Hoe zou jij deze uitkomsten kunnen toepassen in de praktijk? http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0094181

25 januari 2015 Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet is maar liefst 4% toegenomen de afgelopen 10 jaar, aldus de cijfers uit het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrijdag verschijnt.

Wat zijn gebieden met betrekking tot gezondheid waar jij graag verbetering in ziet in Nederland? http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2015/Rapportage_Sport_2014 18 maart 2015 Direct koolhydraten na de training is vaak iets dat wordt aangenomen als essentieel, maar als we naar de wetenschap kijken, wat voor praktische adviezen kun je dan geven?

Wat zou jij als toekomstige (sport)diëtist adviseren? http://fitzonderfabels.nl/2015/03/09/snelle-koolhydraten-na-het-trainen/

1 april 2015 Orthorexia, een pathologische obsessie met voedsel dat vrij is van bestrijdingsmiddelen, preservatieven en kunstmatige stoffen, is ook geobserveerd in vrouwelijke diëtisten, aldus recent onderzoek.

Onderzoek komt tot de conclusie dat sommige participanten juist voor de opleiding tot diëtist kiezen om met de stoornis te kunnen omgaan.

Wat vind jij dat we kunnen leren van dit soort onderzoek? http://link.springer.com/article/10.1007/BF03325325?no-access=true http://www.karger.com/Article/Abstract/95447 (afbeelding) 7 april 2015 Seminar bijgewoond Kris Verburg. Na afloop communicatie onderhouden met SV Brainfood i.v.m. foto’s. 8 april 2015 Gisteren gaf Kris Verburgh van De voedselzandloper een seminar op De Haagse Hogeschool georganiseerd door SV Voeding & Diëtetiek.

Wat vind jij van De Voedselzandloper van Kris Verburgh?

6 mei 2015 Onderzoek gepubliceerd in de British Journal of Nutrition onderzocht verschillende kruiden en hun effect op het metabolisme, voedselinname en energiebalans in 22 gezonde participanten.

Het onderzoek demonstreerde dat het verhogen van je metabolisme met behulp van kruiden meer fabel dan feit is, gezien DIT (zie illustratie) verwaarloosbaar was in het onderzoek.

Ken jij nog andere kruiden die mogelijk het metabolisme verhogen? http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN109_03%2FS0007114512001201a.pdf&code=a5b85d52ff61adc2d990e75cf703ee45 Zie onderstaande bericht:

9 views0 comments
bottom of page