top of page
Search
Sten van Aken

Terug- en vooruitblik Jaar 1 en 2


Dit artikel heeft als doel een reflectie te vormen op de afgelopen 2 studiejaren en een vooruitblik naar de toekomst. Dit verslag is geschreven op 29 mei 2015 en is herzien op 1 mei 2019. Mijn reflectie zal bestaan de volgende 6 punten: 1. Ervaring 2. Kwaliteiten 3. Motivatie 4. Beroepscompetenties 5. Kennis 6. Vervolgstap In de reflectie zal ik proberen kort en bondig te zijn met mijn informatie. Punt 1: Ervaring Ik ben trots op afgelopen jaar door mijn participerend vermogen in de lessen, maar ook buiten de lessen om. Het bijna 4 uur reizen per dag is al één hele ervaring an sich. Verder ben ik trots op het representateren van de opleidingspagina Voeding en Diëtetiek op Facebook, samen met geweldige andere (ex) studenten. Ook heb ik dit jaar mijn eerste evidence-based artikel geschreven voor Fit Zonder Fabels met een geweldig team waar vele uren inzitten. Ik heb nuttige feedback gehad en veel complimenten over de wijze waarop het artikel geschreven is. Ik ben recordhouder gemiddelde leestijd per artikel van de website, met een gemiddelde van 8 minuten en 40 seconden op basis van +100 lezers.

De dingen die het meeste indruk op mij gemaakt hebben zijn complimenten van andere op mijn kritische houding t.o.v. informatie. Dit heeft zowel betrekking op het analyseren, evalueren en interpreteren van wetenschappelijke artikelen, als het stellen van kritische vragen aan studenten, docenten en auteurs die zichzelf presenteren op locatie.

Dit jaar had ik veel moeite het het los laten van van de herkansingen uit periode 1 waarvoor ik mij te laat had ingeschreven. Dit resulteerde erin dat ik dit jaar niet mijn P kon halen en door kon naar de Universiteit. Ik heb nog nooit zo lang een onderbuikgevoel gehad en iets dat mij echt dwars zat, maar we zetten door. Jaar 1 is bijna voorbij en jaar 2 zal als doel hebben de P te halen en te vertrekken richting Wageningen.

Als ik terug kijk op het jaar zijn niet alle doelen gehaald. Zo heb ik onvoldoende kunnen sporten door studiebelasting met betrekking tot powerlifting en ook minder kunnen bloggen, ik had namelijk heden 2-3 blogartikelen meer willen hebben. Terugkijkend is er ook veel goed gegaan en daar mag ik ook trots op zijn.

Punt 2: Kwaliteiten

Mijn kritische denkvermogen heeft goede punten, zo kon ik aan de volgers van de Facebook-pagina Voeding en Diëtetiek actueel onderzoek presenteren die toepassing heeft op hun vakgebied. Door mijn analyserende vermogen kon ik teksten presenteren in een notendop en hierbij een open vraag stellen. Verder heb ik laten zien dat sensatieschrijven en op-bewijs-gebaseerde teksten daadwerkelijk kunnen samengaan. Het artikel over Biologische Sprookjes las ontzettend prettig en was verhelderend begreep ik van de consument. Zelfs mijn eigen moeder kon het volgen en dat is fijn, want iemand afwijkend van je eigen vakgebied kan vaak beter illustreren wat het gemiddelde kennisniveau is met betrekking tot bepaalde onderwerpen. Kwaliteiten die ik heb ontwikkeld afgelopen jaar zijn: Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, het begrijpelijk maken van teksten voor het leek; Groepsgericht leiderschap, het kunnen collegiaal toetsen van artikelen van collega's; Samenwerken, het gezamenlijk kunnen werken naar een bepaald doel; Omgevingsbewustzijn, het herkennen van de complexe factoren van de obesitasepidemie; Ambitie, het streven en vertonen van carrièregerichte gedragingen; Energie, het opbouwen en kunnen omgaan van een hogere studiebelasting; Prestatiemotivatie, het nooit tevreden zijn met correct werk; Durven, het leggen van contact met mensen die je minder kent maar je netwerk vergroten.

Kwaliteiten waar nog meer werk aan moet gebeuren: Luisteren, ik wil maar al te graag invallen zonder dat ik hier controle over heb; Flexibiliteit, ik heb voldoende spelregels nodig, anders ben ik een ongeleid projectiel; Delegatie, het onvoldoende kunnen verdelen van werk aan mijzelf, maar ook anderen; Plannen en organiseren, nog altijd een drama; Actualisatie, het niet kunnen bijhouden van alle ongestructureerde informatie om mij heen; Initiatief, het starten lukt, maar het eindproduct komt er zelden; Besluitvaardig, het doel op ogen houden lukt onvoldoende voor veel hindernissen.

Elke kwaliteit kan in een beroepssituatie met elkaar gekoppeld worden, elke kwaliteit lijkt mij dan ook meer dan noodzakelijk om te beheersen om effectief te werk te kunnen gaan als diëtist of gerelateerde beroepen. Punt 3: Motivatie

De praktijkervaringen waren bijzonder, omdat ik deed waar ik het beste in ben, en dat is het schrijven van en over voedingsgerelateerde onderwerpen om het voor minder ervaren mensen interessant en begrijpbaar te maken. Mijn docent op de middelbare school zei altijd tegen mij: '' Ga later werk doen wat je leuk vindt, anders word je net als mij leraar. '' Tot op de dag van vandaag streef ik naar gebieden waar ik mijn hele leven mee gelukkig kan zijn. Tot mijn teleurstelling heb ik wisselende (obsessieve) interesses, ik kijk dus erg uit naar de toekomst en hoe ik dit met werk ga combineren. Punt 4: Beroepscompetenties Mijn praktijkervaringen bestonden uit meerdere onderdelen, deze zal ik dan ook categoriseren: 1. Fit Zonder Fabels 2. Voeding en Diëtetiek 3. Interne- en externe evenementen. Praktijkervaring 1

Vanaf 13 maart 2014 ben ik auteur van het online informatieplatform Fit Zonder Fabels samen met meerdere auteurs, specialisten en personal trainers. Fit Zonder Fabels voorziet de consument en de media van objectieve informatie over fitness- en gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Van een kleine Facebook-pagina zijn we inmiddels gegroeid naar een pagina met ruim 6.000 likes. Mijn werkzaamheden vinden vooral plaats achter de schermen. Zo ben ik administrator van de Facebook-pagina en modereer ik vragen van consumenten en breng ze in contact met de auteur via Facebook wanneer reacties nadere toelichting vereisen. Naast Facebook functioneer ik als redacteur op de website van Fit Zonder Fabels en zorg ik dat de auteur gecontacteerd wordt als er vragen zijn op artikelen. Naast de bovenstaande werkzaamheden bestaat een onderdeel ook uit het collegiaal toetsen van artikelen van mede-auteurs. Dit houdt in het geschreven artikel opbouwgelijk bekritiseren op basis van verschillende criteria, waaronder spelling- en grammatica, inleiding, inhoud, samenvatting en slot en conclusie, maar ook of het aangehaalde onderzoek correspondeert met de claims die worden gemaakt.

Moeilijke dilemma's tijdens deze reis tot op heden is vooral een artikel dat over de ethiek van ons voedsel ging, specifiek het vegetarisme. Ik was collegiaal toetser en mijn collega, Jelmer de Boer, schreef zijn eerste artikel dat bepaalde aspecten van het vegetarisme tackelde. Jelmer schreef normaal nooit artikelen met veel literatuur, dit was dus voor hem al een taak an sich. Ik gaf als collegiaal toetser al gauw opmerking dat het om een artikel ging dat voor emotie zou kunnen opwekken, en daar kwamen me na het publiceren snel achter. Jelmer heeft achteraf zijn excuses aangeboden voor het schrijven van een ongenuanceerd artikel. Omdat ik collegiaal toetser was had ik harder aan de bel moeten trekken. De uitdaging blijft dus om ons als informatieplatform te beperken tot evidence-based informatie en niet te schrijven over onderwerpen waar veel emotioneel geladen reacties van kunnen komen. Ik zie dan ook veel overeenkomsten met het vak als diëtist, waar wetenschappelijke bevindingen staan boven anekdotes en daarom leidend zijn in de discussie over onze voeding. Dit werk spreekt mij erg aan. Kritisch zijn naar anderen en als basis evidence-based informatie omtrent onze voeding. Tevens schrijven we het zo dat het leek de informatie kan volgen en goede informatie ontvangt. In de toekomst ga ik schrijven over het productieproces van onze voeding waar veel verwarring over is. Neem het TTIP-verdrag en de omstreden 'chloor kip' uit Amerika. Door onze grote afstand met onze voeding en het proces waarin het wordt gewonnen vorm je een aantrekkelijk milieu voor fabels en dat is waar Fit Zonder Fabels de consument over wil informeren. Praktijktijkervaring 2

Vanaf september 2014 plaats ik 2-maal (en later dit jaar 1-maal) per week actuele onderwerpen, voornamelijk omtrent wetenschap, die betrekking hebben op het vakgebied van toekomstige diëtisten. Moeilijke aspecten van dit werk is het activeren van je doelgroep van het voeren van discussie, zeker als het om wetenschap en niet om gesensationaliseerde en uit-proportie-gebrachte media-artikelen die ten onrechte één of één relaties leggen. Mijn andere collega's publiceren vaker opiniestukken, omdat hier vaak meer animo voor is. Toch blijft de uitdaging voor ons allen het stimuleren van discussies.

Praktijkervaring 3

Interne evenementen dit schooljaar betreffen gastcollege's van o.a. Stephan Peter (inmiddels ex-), specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum waar ik namens de opleiding vragen heb gesteld en Kris Verburgh, auteur van De Voedselpyramide, waar ik vragen heb gesteld op basis van het lezen van zijn boek. Externe evenementen dit schooljaar betreffen het het mini-symposium bij de NVVL, teamvergaderingen met Fit Zonder Fabels en uiteraard more to follow! Punt 5: Kennis Ik heb geleerd dat voeding multifactorieel is. Om te snappen hoe de obesitasepidemie ontstaan is, zijn wij genoodzaakt te kijken naar bijna alle wetenschappen, zoals die van evolutie, bepaalde gedragswetenschappen zoals sociologie en psychologie, pathologie, neurologie, fysiologie en ontelbaar andere gebieden die zijn relevantie en overlappingen hebben. Ik heb geleerd dat voeding moeilijk is voor het leek dat zich er niet mee bezig houdt. Via de overheid hebben wij nog altijd het meeste invloed op het gebied van preventie, ook al zijn het maar modellen en voorspellingen en kunnen de niet direct observeren of wat we doen ook daadwerkelijk resulteert in de gewenste effecten. Door het beschikken over kennis van verschillende gebieden heb ik meer grip op het concept van voeding dan ooit. Punt 6: En nu? Mijn vervolgstap is een rolmodel worden voor vele mensen op het gebied van voeding en hen te berusten met technieken om zelf een weloverwogen keuze te maken in het doolhof dat voeding heet. Gezien ik de theoretische kant op wil, kan ik mij het beste richten op een masteropleiding die zich bezighoudt met 1 van, of meerdere van de genoemde wetenschappen. Zelf denk ik aan wetenschapsjournalistiek, maar voedingswetenschappen en landbouwkunde spreken mij ook heel erg aan. Mijn leerdoel voor komend jaar is het effectiever worden in tijdsverdeling en efficiëntie. Ik hoop jou als jezelf geïnformeerd te hebben over mijn studiejaar. Op naar de toekomst!


8 views0 comments
bottom of page